Al-Anon is een zelfhulporganisatie voor vrienden, familie of partners van alcoholisten. Dat betekent dat je in alle anonimiteit kunt praten over jouw ervaringen met het drinken van een ander. Bij Al-Anon kom je mensen tegen die jou begrijpen en niet oordelen. We werken op basis van de Twaalf Stappen. Dat betekent dat je stap voor stap werkt aan jouw eigen herstel van de familieziekte, die alcoholisme heet.

Voor naasten van alcoholisten is het vaak lastig om in de omgeving steun te vinden. Bij Al-Anon kom je mensen tegen die hetzelfde meemaken/meemaakten als jij. Zij weten als geen ander hoe het is om dagelijks geconfronteerd te worden met het drinken van een ander. Het belangrijkste bij Al-Anon is dat je in een veilige en anonieme omgeving met anderen kunt delen. Dat betekent dat de ander jou niet onderbreekt en altijd luistert. Samen werken aan herstel betekent verbinding zoeken, delen en helen. En als je geen woorden hebt, is dat ook goed. Ook alleen luisteren mag. Jij bepaalt bij Al-Anon zelf wat jouw grenzen zijn.

Al-Anon in het kort:

  • Al sinds 1976 zelfhulpgroepen in Nederland
  • Wereldwijd inmiddels 24.000 groepen die geregeld samenkomen
  • Voor vrienden, partners en familie (bijvoorbeeld kinderen en ouders) van alcoholisten
  • Door heel Nederland groepen die soms wekelijks, soms tweewekelijks samenkomen

Vaak wordt gedacht dat Al-Anon een religieuze gemeenschap is. Al-Anon is een spirituele, maar geen godsdienstige gemeenschap. Wij zijn aan geen enkele organisatie en/of geloofsgemeenschap verbonden. Iedereen die lijdt onder de gevolgen van de ziekte alcoholisme van een vriend of naaste is welkom. Onze Twaalf Stappen vragen ons een “Macht groter dan wijzelf” te zoeken, die ons kan helpen om onze problemen op te lossen en gemoedsrust te vinden. Elk lid kan zelf bepalen wat hij/zij verstaat onder de “Hogere Macht”.

Wil je jouw ervaringen delen en samen zoeken naar hoop? Kracht putten uit de verhalen van anderen? Kijk dan naar een meeting bij jou in de buurt. Je kunt dan gelijk een telefoonnummer vinden waarnaar je anoniem kunt bellen voor meer informatie. Mailen kan ook.