Alateen is voor jonge mensen die door het drinken van een ander lijden. In de praktijk zullen dat vaak de ouders zijn, maar je bent ook van harte welkom als het gaat om een oom, een vriend, een oma of heel iemand anders. Bij Alateen kom je andere jongeren tegen die met hetzelfde probleem worstelen. Je kunt anoniem jouw verhaal vertellen aan anderen die luisteren. Door met elkaar te delen ontstaat herkenning en kunnen jullie samen werken aan herstel.

Is Alateen iets voor jou?

Als je meerdere van onderstaande vragen met ‘ja’ beantwoordt, kan Alateen je zeker helpen.

  • Verberg je je gevoelens en doe je alsof het je allemaal niets kan schelen?
  • Neem je uit angst of schaamte geen vrienden mee naar huis?
  • Ben je zoveel mogelijk van huis weg omdat de sfeer daar ondraaglijk is?
  • Geloof je dat als je vader of je moeder echt van je houdt, hij of zij zou ophouden met drinken?
  • Geloof je dat, als het drinken ophoudt, je andere problemen opgelost zijn?

Bij Alateen werken we met het programma van de Twaalf Stappen. In de praktijk betekent dat dat we erkennen dat we machteloos staan tegenover het drinken van de ander. Wij kunnen niet voorkomen dat papa of mama drinkt. Wat we wel kunnen doen is verantwoordelijkheid nemen voor onszelf en goed voor onszelf zorgen. We moeten daarvoor wel onze gedachten en onze manieren veranderen. Dat is niet altijd makkelijk, maar op de lange termijn wel heel goed voor onszelf.

Wil je jouw ervaringen delen en samen zoeken naar hoop? Kracht putten uit de verhalen van anderen? Je kunt ons anoniem kunt bellen voor meer informatie. Mailen kan ook.