Stop nu toch eens met dat stomme drinken. Of: je kunt het toch ook bij twee drankjes houden. Mensen die leven met een alcoholist zullen deze uitspraken wel herkennen. Keer op keer probeer je de situatie te controleren en de alcoholist te veranderen. Maar ondertussen verandert er niets en van leven met de alcoholist lijkt jouw leven steeds kleiner te worden.

Voor mensen die leven met een alcoholist is het belangrijk te beseffen dat verandering wel mogelijk is. Maar dat die verandering niet voortkomt uit het controleren en veroordelen van de alcoholist. Beter is het om goed voor jezelf te blijven zorgen en steun te zoeken bij anderen. Vooral bij anderen die begrijpen wat jij doormaakt, omdat zij dezelfde ervaringen hebben. Omdat zij ook leven met een alcoholist of hebben geleefd met een alcoholist. Daarvoor zijn er de groepen van Al-Anon. In deze praatgroepen luisteren we naar elkaar en steunen we elkaar.

Voor wie is Al-Anon?

Al-Anon is er voor iedereen die last heeft van het drankgebruik van een ander. Dus zeker voor mensen die leven met een alcoholist. Mensen die met een verslaafde samenwonen komen vaak in een isolement terecht. Misschien schaam jij je ook wel zo voor je drinkende vrouw, man, zoon, dochter of vriend dat je feestjes uit de weg gaat. Dat zorgt ervoor dat je niet meer het leven kunt leiden dat je wilt.

Bij Al-Anon leren we meer over de ziekte alcoholisme. Ben je benieuwd waar en wanneer we samenkomen? Kijk dan naar informatie over de groepsbijeenkomsten. Je kunt ons dan gelijk (anoniem) bellen. We geven je dan het adres van de groep. Tot gauw?