Daar zit het stomme ding dan – het heet alcoholisme en het is het grootste ding in huis. Andere mensen krijgen visite, andere kinderen kunnen hun vriendjes te logeren hebben. Jouw huis is vol olifant.

Dus je slaat ernaar, huilt erover, duwt aan de achterkant, trekt aan de slurf en probeert hem naar een circus mee te krijgen – maar het stomme beest blijft zitten.

Sommigen van ons besteden zoveel tijd aan het duwen en trekken aan onze dikhuid, dat we eigenlijk niets anders meer doen. Onze kinderen gaan verder met leven zo goed ze kunnen en zo nu en dan stoppen we even met ons geduw, lang genoeg om hen wat opmerkingen of kritiek te geven, maar dan gaan we weer terug naar onze belangrijkste bezigheid.

Is dat nou niet belachelijk? Je kunt geen olifant verplaatsen.
Je kunt jezelf verplaatsen, uit het huis gaan, of je kunt gewoon verder leven met feit dat er in je huiskamer een olifant zit. Je kunt leren om ermee te leven … eromheen stofzuigen … hem afstoffen … een neuswarmer voor hem haken … hem verven … maar: hou ermee op eraan te trekken! … en lach.

Laat los en heb vertrouwen, je hebt de hele wereld om gelukkig in te zijn – niet alleen maar dat kleine plekje rond de je-weet-wel in jouw je-weet-wel-waar.